De geschiedenis van de Jazz muziek.

Jazz is een muziekstroming die rond het einde van de 19e eeuw in New Orleans is ontstaan. Het is een muziekstroming die zich dan ook niet zomaar in een hokje laat duwen. Er zijn heel veel verschillende soorten van jazzmuziek en deze muziekstroming is nog altijd in beweging.

Afro Amerikaanse invloeden

De sterk ritmische, traditionele en religieuze muziek die door de slaven vanuit Afrika was meegenomen is niet alleen de bron van de bluesmuziek, maar ook de grootste inspiratiebron van de jazzmuziek. De bluesmuziek werd vooral gezongen tijdens het werk op de katoenvelden. In de geïmproviseerde teksten beschreven zij het veelal trieste leven van alledag, vaak met een religieuze inslag, en werden zelfs gecodeerde berichten aan elkaar doorgegeven. Toen de slavernij rond 1850 werd afgeschaft ontstond de jazzmuziek. Het werd gezien als een uiting van bevrijding. De geïmproviseerde nieuwe muziek werd vooral gespeeld in sloppenwijken van New Orleans, en dan met name in de kroegen en bordelen.

Het ontstaan van de Jazz

new-orleansHet woord jazz stamt van het woord jass, in die jaren een platte term om geslachtsgemeenschap te omschrijven, het ‘neuken’ van tegenwoordig. De hoerenhuizen werden ook wel als Honky Tonks aangeduid en hier komt ook de term Honky Tonk muziek vandaan.

De veelal zwarte, arme muzikanten maakten gebruik van instrumenten die makkelijk voorhanden waren, en een piano was meestal snel te vinden. Daarnaast werd gebruik gemaakt van de banjo en verschillende blaasinstrumenten zoals saxofoon, trompet en trombone die in de verschillende fanfares werden gebruikt. Bij hun improvisaties werden muziekelementen uit de hele wereld gebruikt. In de Jazzmuziek zijn sporen van Spaanse muziek, maar ook van Franse marsmuziek terug te vinden.

Het verlaten van New Orleans

Na de moeilijke beginjaren van de jazzmuziek in New Orleans werd deze muzieksoort steeds populairder bij het gewone volk. De energieke manier van dansen en de complexiteit van de improvisaties met verschillende ritmes sprak heel veel muzikanten aan. Namen zoals Joe King Oliver van de Creole Jazz Band en Louis Armstrong kunnen zich nog steeds verheugen op veel belangstelling van de jazzliefhebbers en zijn niet meer uit de muziekgeschiedenis weg te denken

De eerste blanke jazzmuziek

jazz2Rond 1917 ontstond er tevens een grote jazz-scene in Chicago, waar ook blanke muzikanten zich tot deze muziekstroom voelden aangetrokken en het duurde niet lang of de Original Dixieland Jass Band werd gevormd, een blanke jazzband met namen zoals Bic Beiderbecke op trompet en Frankie Trumbauwer op saxofoon. Hun muziek was minder zwaar dan wat in New Orleans werd gespeeld en vond daardoor een breder publiek en maakte de muziek meer toegankelijk voor de blanke bevolking. Jazzmuzikanten als Benny Goodman zorgden in de jaren ’30 er definitief voor dat deze muziekstroming niet meer direct werd geassocieerd met de zwarte bevolking uit de sloppenwijken. Vanaf dit moment wordt de jazzmuziek ook door blanken openlijk geaccepteerd. In de loop der jaren zijn er verschillende jazz-stromingen ontstaan die op hun beurt weer aan de wieg van andere muziekstromingen stonden.