Hoe word je jazzmuzikant?

jazz4Hoe wordt je een beroemde muzikant? Vroeger was het simpel: je leerde een instrument bespelen, vormden met een groepje vrienden een band en dan begon het uren oefenen in een beschikbare ruimte zoals de garage of kelder van je ouders. En dan maar hopen op een kans op een echt optreden. Vaak was het eerste optreden voor vrienden, familie of met een beetje geluk werd je geboekt voor een openingsceremonie van een winkelcentrum of trouwfeest.

Tegenwoordig gaat dat allemaal heel anders. Natuurlijk zijn er nog steeds bandjes aan het oefenen in de garages en kelders, maar wil je echt beroemd worden dan dien je het anders, groter, aan te pakken.

Ontdekt worden als muzikant met de technologie van nu.

Heel veel mensen die graag beroemd willen worden in de muziek, componeren en nemen hun eigen muziekstuk op en proberen dat dan te promoten via het internet en de sociale media. Met een beetje geluk wordt het ge├╝ploade muziekstuk veel beluisterd en bekeken en dan is het afwachten of een groot platenlabel het oppikt. Er is een kans, maar in praktijk komt dit helaas maar zelden voor. Tegenwoordig weten platenlabels precies wat ze willen, en kopen ze daar een goed uitziende muzikant bij om het door hun geproduceerde stuk een menselijk gezicht te geven.

En hoe zit dat met jazzmuzikanten?

Bij Jazzmuzikanten gaat die vlieger helaas niet op. Niks geen voorgeproduceerde stukken, en er zijn maar weinig platenlabels die belangstelling tonen voor het uitbrengen van jazzplaten. Jazzmuzikanten zijn in de meeste gevallen niet direct geïnteresseerd in beroemd worden. Bij hen is het vooral de passie voor muziek die hen er toe zet uren en uren te oefenen. Hier volgt een lijst met eigenschappen van een goede jazzmuzikant

  • Een jazzmuziekinstrument spelen

Dat kan zijn piano, trompet, trombone, maar ook drums. Gitaar, basgitaar, mondorgel en andere instrumenten zijn uitermate geschikt voor het maken van jazzmuziek

  • Volledige beheersing van het instrument

Bij jazz gaat alles om improvisatie. Geen bladpapier maar spelen op het gevoel. Dit betekent niet dat je als jazzmuzikant zomaar wat kan gaan blazen of pingelen. Een goede jazzmuzikant heeft er geen enkele moeite mee bladmuziek te spelen. Volledige beheersing van het instrument is een must. En dit betekent oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

  • Groot gevoel voor ritme hebben

Als bij geen andere muzieksoort is het hebben van ritmegevoel een must bij de jazz. Staan bij de meeste andere muzieksoorten de ritmes vast (3 kwartsmaat, of 4 kwartsmaat), in de jazz spelen de verschillende instrumenten soms verschillende ritmes door elkaar heen, om dan toch weer samen een geheel te vormen.

  • Een teamspeler zijn

heel veel mensen denken dat jazzmuzikanten vooral ook solisten zijn, niets is minder waar. Alhoewel de improvisaties solo zijn, is een jazzmuzikant absoluut geen solist. Een goede improvisatie of solo is alleen mooi wanneer deze in samenspel met de hele band gaat.

Wil je jazzmuzikant worden? Eigenlijk is het simpel. Oefening, en vooral veel passie!