Jazzinstrumenten.

Op de vraag welke instrumenten nou typisch jazz zijn is eigenlijk niet een duidelijk antwoord te geven. In de jazz is ieder instrument toegestaan. Het gaat immers om de emotie die via een improvisatie op muzikale wijze tot uiting komt. Toch zijn sommige instrumenten meer jazzy dan andere. Dit heeft ook te maken met het verleden van jazz.

saxophone1Aan het einde van de 19e eeuw was er in New Orleans al een levendige muziekscene. In de smeltkroes van de wereld waar Afro-Amerikaanse ex-slaven, Italianen, Polen, Fransen, en Spanjaarden woonden bracht iedere etnische groep zijn muziek en zijn instrumenten mee. De muzikanten hadden 2 dingen met elkaar gemeen: ze waren arm en hadden een enorme passie voor muziek. Daarnaast kwam er in de bevolking van toen een innerlijke drang om zich los te weken van de gevestigde orde. Een muzikale opstand.

Muzikanten met allerlei verschillenden muzikale achtergronden troffen elkaar in barretjes en openbare gelegenheden en begonnen samen muziek te maken. Ze maakten gebruik van de instrumenten waarover zij de beschikking hadden. In de bars stond vaak al een piano en verder werden de instrumenten uit bijvoorbeeld de fanfare en marsbandjes gebruikt. Het samenspelen van deze muzikanten, met al hun verschillende achtergronden en muziekinstrumenten zorgden voor een heel open en directe vorm van muziek maken. Improvisatie was hierbij het sleutelwoord, en zo werd de jazzmuziek geboren.

Rolverdeling van de instrumenten

In de Jazzmuziek is niet een specifiek vastgelegde rol of verwachtingspatroon te scheppen. Hoe een muziekstuk in elkaar zit of ter gehore wordt gebracht ligt vooral aan het moment en het samenspel tussen de individuele muzikanten. De instrumenten die vaak in een Jazz ensemble gebruikt worden zijn:

  • Houten Blaasinstrumenten

Houten blaasinstrumenten nemen een grote rol in in de Jazzmuziek. Onder de houten blaasinstrumenten vallen bijvoorbeeld de klarinet en de saxofoon. De naam houten blaasinstrument of ‘woodwind’ heeft te maken met het mondstuk. Beiden instrumenten hebben een enkelvoudig riet waar doorheen geblazen wordt.

  • Koperen Blaasinstrumenten

De bekendste muziekinstrumenten in de jazzmuziek zijn wel de koperen blaasinstrumenten zoals de trompet, trombone en de tuba. Deze instrumenten zijn vooral bekend geworden door de fantastische improvisaties van muzikanten zoals de legendarische Louis Armstrong, Chet Baker en Miles Davis.

  • Snaarsectie

Naast gitaren en basgitaren worden ook andere snaarinstrumenten in de jazzmuziek regelmatig gebruikt. De piano en de viool zijn daar een goed voorbeeld van.

  • De Ritmesectie

In de ritmesectie vinden we uiteraard de drums terug. Ook de piano maakt grotendeels deel uit van deze sectie. Andere typische jazzinstrumenten die in de ritmesectie terug te vinden zijn, zijn de banjo, basgitaar en de bas. In tegenstelling tot andere muzieksoorten is de ritmesectie in de jazzmuziek zeker niet een ondergeschoven kindje. Vooral bij ingewikkelde improvisaties is de ritmesectie enorm belangrijk en wordt er van een muzikant heel veel gevraagd. Het is ook niet ongebruikelijk dat ook de instrumenten in de ritmesectie een deel van de improvisaties voor hun rekening kunnen nemen,

Jazz zangers

billie-holidayEen apart hoofdstuk dient gericht te worden aan de fantastische zangers in de jazzmuziek die vol passie hun vocale kunsten laten horen. Stemmen als die van Louis Armstrong, Ella Fitzgerald en Billy Holiday zijn gewoonweg tijdloos en spreken ook nu na 60 jaar nog steeds tot de verbeelding en laat bij menig liefhebber van muziek het kippenvel over de rug lopen. Maar ook nieuwe namen zoals Norah Jones, Robert Glasper en Billy Joel mogen zich inmiddels tot de groten der jazz rekenen en hebben zich met hun geweldige stemmen en passie nu al onsterfelijk gemaakt.