Legendarische Jazz zangers

De jazz kent vele grote namen. Het is moeilijk een keuze te maken wie nou de beste jazzzanger of zangeres allertijden is, maar hier volgt dan toch een poging. Na veel wikken en wegen geven wij u hier een korte biografie van de drie groten die tot de grondleggers van de eerste populaire jazz muzikanten behoren.

Louis Armstrong

louis-armstrongLouis Armstrong wordt ook wel de vader van de Jazz muziek genoemd. De in 1901 geboren Afro-Amerikaanse trompettist, zanger en schrijver van jazz, Dixiland, Swing en traditionele popmuziek heeft verschillende grote hits op zijn naam staan die ook heden ten dage nog bij het grote publiek bekend zijn. Enkele klassiekers van zijn naam zijn What a Wonderful World, La Vie en Rose, When the Saints Go Marching In en Hello, Dolly! Zijn -originele- uitvoeringen van deze nummers zijn ook nu nog indrukwekkend. Naast zijn prominente rol in de muziek heeft Louis Armstrong ook enkele filmrollen op zijn naam staan. Ook als stand-up comedian boekte hij grote successen. Louis Armstrong is op 70-jarige leeftijd in New York gestorven.

Miles Davis

In dit rijtje van grote namen in de jazz mag trompettist Miles Davis zeker niet ontbreken. De in 1926 in Illinois geboren Miles Davis was de zoon van een tandarts en een muzieklerares. Als 17-jarige trompetspeler kreeg hij de kans om mee te spelen in de Blue Devils, één van de bekendste bands in St. Louis toentertijd. In deze band speelden ook Dizzy Gillespie en Charlie Parker. Alhoewel zijn eigen stijl veel langzamer en meer blues was, was er vooral een klik met Charlie Parker en de twee hebben dan ook jaren samen in verschillende ensembles gespeeld. Rond 1950 verkoos Miles Davis om Amerika in te ruilen voor Europa en daar heeft hij met de legendarische saxofonist John Coltrane, pianist Red Garland, Bassist Paul Chambers en drummer Philly Joe Jones het later zeer succesvolle The New Miles Davis Quintet opgericht en verschillende hits weten te scoren. Hij was ook een zeer grote fan en persoonlijke vriend van Jimmi Hendrix, iets wat in sommige van zijn nummers goed te herkennen is.

Bekende nummers van zijn hand zijn So What, All Blues, Freddie Freeloader en Miles Runs the Voodoo Down.

Billie Holiday

billie-holiday2De Amerikaanse zangeres/tekstschrijfster Eleanora Fagan is geboren in 1915 en is bekend geworden onder de naam Billie Holiday. Als zwarte vrouw was het leven in die tijd zeker niet makkelijk en na een mislukte auditie als danseres op 16-jarige leeftijd werd ze gevraagd om voor een onbekend jazzensemble te zingen. Al snel werd zij ontdekt door Benny Goodman en onder het pseudoniem Billie Holiday heeft zij meer dan dertig jaar haar lot bezongen op grote tonelen. De gevoelige liedjes raakten velen diep in het hart. Billie Holiday staat bekend door haar onverwachte tonen, rauwe uithalen aan het einde van een song en aparte manier van off-beat zingen. De teleurstellingen die zij in haar leven beleefde zijn in haar stem te horen, die naarmate te tijd verstreek steeds rauwer en doorleefder werd. Op 45 jarige leeftijd is deze grote jazz-zangeres aan de gevolgen van drank en drugs overleden.