Legendarische jazzmuzikanten.

saxophone2Jazz is ontstaan in Amerika en werd in de beginjaren vooral in cafés, clubs en door straat artiesten gespeeld. Het werd gezien als muziek van de armen en is een goede weerspiegeling van de culturele diversiteit die op dat moment vooral in New Orleans zeer voelbaar was. Al snel veroverde deze swingende, emotionele muziek die zich vooral kenmerkt door improvisatie heel Amerika en waaide over naar Europa. Wanneer je een jazzliefhebber vraagt om de meest invloedrijke jazzmuzikant te noemen, stel je deze voor en onmogelijke taak. De lijst van belangrijke muzikanten en componisten is lang en het is moeilijk een keuze te maken wie nou echt de beste was! Hier volgt een korte beschrijving van enkelen van deze lijst.

Herbie Hancock

Jazz componist, pianist en bassist Herbie Hancock, geboren in 1940 heeft zeker zijn voetsporen in de Jazz muziek achtergelaten. Hij heeft gewerkt met groten zoals Donald Byrd en Miles Davis en de liedjes Maiden Voyage en Rockit zijn van zijn hand. Terecht heeft deze allrounder in de jazzmuziek tijdens zijn leven een Acadamy Award en een aantal Grammy Awards ontvangen voor zijn uitstekende repertoire.

Benny Goodman

Als componist en klarinettist heeft The King of Swing, zoals Benny Goodman ook wel werd genoemd, een indrukwekkende lijst met hitsingles geschreven. Op veertienjarige leeftijd verkoos hij het leven van jazzmuzikant boven dat van scholier en deze keuze heeft hem zeker geen windeieren gelegd. Hij trad toe tot de American Federation of Musicians en in de jaren dertig, voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, bereikte hij het hoogtepunt van zijn carrière. De dansbare swingmuziek was razend populair in zowel Amerika en Europa.

Dave Brubeck

dave-brubeckDe Amerikaanse jazzpianist en componist Dave Brubeck werd vooral bekend vanwege zijn ongebruikelijke maatsoorten. Zijn composities The Duke en In Your Own Sweet Way haalden binnen korte tijd de hitparades en bleven daar lange tijd staan. Het meest bekende werk van zijn hand is Take Five dat in samenwerking met de bekende saxofonist Paul Desmond in het Dave Brubeck Quartet werd uitgebracht in 1951. Het was het eerste jazz album waarvan meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Bruback is op 5 december 2012 gestorven op 91-jarige leeftijd. Als eerbetoon aan zijn leven wordt ieder jaar op deze datum een groot jazzfestival georganiseerd in New Orleans waarbij alle grote namen aanwezig zijn.

Dizzy Gillespie

Op 21 oktober 1917 werd Dizzy Gillespie geboren als zoon van een boerenknecht en een gospelzangeres in het kleine dorp Cheraw, in South Carolina. De kleine Dizzy bleek al op jonge leeftijd een groot muzikaal talent te bezitten en op 18-jarige leeftijd speelde hij al in prominente swingbands. Al snel werd hij gevraagd om mee te spelen met gevestigde namen zoals Charlie Bennet en Bennie Carter. Niet veel later begon hij zijn eigen ensemble waarin hij zijn eigen stijl verder begon te ontwikkelen. Dizzy Gillespie wordt ook wel gezien als de grondlegger van de bebop. Hij werkte onder andere met Ella Geritseld, Duke Ellington en Cab Calloway. De hits Salt Peanuts, Groovin’ High en Oop Bob Sh’bam zijn van zijn hand. In 1993 is Dizzy gestorven in New Jersey, de stad waar hij het grootste gedeelte van zijn leven heeft doorgebracht, omringd door vrienden en familie. Nog steeds wordt Dizzy Gillespie beschouwd als de meest invloedrijke figuur van de jazz en bebop muziek.