New Orleans, Mekka voor jazzliefhebbers.

Met zo een rijke muziekgeschiedenis en namen van grote muzikanten die New Orleans als hun thuis beschouwen is het niet zo vreemd dat New Orleans ook wel het Mekka voor de jazzliefhebbers wordt genoemd. Maar ook voor de mensen die (nog) niet getroffen zijn door het jazzvirus is een bezoekje aan deze prachtige bruisende stad zeker de moeite waard!

New Orleans Vroeger

new-orleans2Sinds de beginjaren van New Orleans, heeft muziek een grote rol gespeeld. Gedurende de 19e eeuw was New Orleans een smeltkroes van verschillende culturen; Afrikaanse ex slaven mengen zich met Italiaanse, Franse, Spaanse, Duitse en Ierse emigranten en vonden een gemeenschappelijke interesse in de muziek. De combinatie van deze verschillende muziekachtergronden leidden tot de geboorte van de Jazzmuziek. De tezamen gekomen muzikanten spraken een bepaald thema onderling af, en gaven elkander de tijd om op dit thema op geheel persoonlijke wijze invulling te geven aan een aantal akkoorden. Iedere deelnemende muzikant werd de mogelijkheid gegund een solo of improvisatie uit te brengen tijdens het spelen van een bepaald nummer. Al gauw werd de Jazz muziek razend populair onder de Amerikaanse en Europese bevolking. Veel muzikanten droomden ervan om naar New Orleans te gaan om daar met hun solo’s de mensen in vervoering te brengen. Grote namen in de Jazz begonnen hier hun carrière zoals Louis Armstrong, Nat King Cole, B. J Crosby, de Dirty Dozen Brass Band en de fantastische Sweet Emma Barret.

New Orleans Nu

Ook nu nog is muziek en met name de Jazz muziek zeer belangrijk in New Orleans. In deze swingende stad staat alles in het teken van de muziek. New Orleans wordt niet voor niks het mekka van de liefhebbers van de Jazzmuziek genoemd. Alles staat in het teken van deze muziekstroming. Je kunt er van alles vinden;

  • Jazzcafés waar live muzikanten voor schitterende optredens zorgen
  • Muziekwinkels waar speciale worden jazzinstrumenten verkocht
  • Jazz musea waar de geschiedenis van jazz in beeld en muziek te bewonderen is
  • Jazzcasino’s
  • New Orleans online gokautomaten
  • Jazzhotels

Het straatbeeld van New Orleans

new-orleans3In iedere straat vind je wel een winkel waar prullaria met betrekking tot de jazzmuziek te vinden zijn. Of je nu op zoek bent naar een kitsch beeld van een zwarte jazzband of een 78-toeren plaat van Duke Wellington, het is er allemaal te vinden. Natuurlijk zijn er ook de nodige straatartiesten die soms verbazingwekkende performances geven waar de meeste platenlabels maar al te graag de auteursrechten van zouden willen hebben. New Orleans is nog steeds even levendig en vernieuwend op muziekgebied als honderd jaar geleden. Hier treden de groten op in kleine rokerige zaaltjes en de hele stad bruist van de energie. Een reis naar New Orleans staat niet alleen hoog op de verlanglijst van de jazz muzikant maar op die van menig muziekliefhebber!! Speel je zelf ook een aardig deuntje? Zoals het een echte jazz stad betaamt is er altijd ruimte voor improvisatie!